Hinke de Groot: Stageverslag Eerste Kamer
Stage bij de Eerste Kamer
Door Hinke de Groot
‘Wat nu?’ dacht ik toen ik klaar was met de bachelor Juridische Bestuurskunde. Ik wilde de nieuwe master Governance and Law in Digital Society gaan studeren, maar die begint pas in 2018. Ik ben op zoek gegaan naar een inhoudelijk invulling van mijn tussenjaar, en heb deze gevonden als juridisch stagiair bij de Eerste Kamerfractie van het CDA. De beginperiode in september was meteen al gevarieerd, van formatieonderhandelingen, Prinsjesdag tot een bommelding op het Binnenhof vanwege rondslingerende plastic tasjes.
Omdat de Eerste Kamer als Chambre de Réflection minder door de politieke waan van de dag wordt beheerst, leek me dit een erg interessante stageplek. Van de twee stagedagen zit ik op de dinsdag bij de Eerste Kamerfractie en mag ik op de woensdag gebruik maken van de stagairekamer bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Op deze manier kun je de verschillen tussen beide Kamer goed van dichtbij meemaken. Waarbij in de Tweede Kamer symboolpolitiek en media een veel prominentere rol hebben, staat in de Eerste Kamer juist de inhoudelijke toets voorop. Een goed voorbeeld hiervan is de behandeling van het wetsvoorstel Doorverkoop Toegangskaarten, welke afgelopen oktober (9 jaar later) is verworpen door de Eerste Kamer.
In de discussie over het wetsvoorstel Doorverkoop Toegangskaarten, herkende ik onder andere de colleges beleidsanalyse uit het tweede studiejaar. Worden maatschappelijke vraagstukken ook omgezet in beleid wat daadwerkelijk problemen oplost? Bij dit wetsvoorstel was de discussie of het middel van een civiele rechtsprocedure de doorverkoop van kaartjes tegen (te) hoge prijzen daadwerkelijk tegen kan gaan. Is een maximering van toegangsprijs niet in strijd met het principe van vraag en aanbod ‘iustum pretium? Levert de wet niet een verwaarloosbaar aantal civiele zaken op, constaterende dat afgelopen jaren steeds minder mensen naar de civiele rechter stappen voor zulke bedragen? En is handhaven wel mogelijk als het probleem vooral ligt in geautomatiseerde ‘botnets’, die ondanks beperkte verkoop op naam alsnog massaal kaarten opkopen.
In dit geval oordeelde een meerderheid in de Eerste Kamer dat ondanks de goede intenties van het wetsvoorstel, het gekozen middel niet gaat werken. Bestuursrechtelijke handhaving zou het probleem wel adequaat kunnen aanpakken. Maar daarvoor zullen eerst een nieuw marktonderzoek en wetsvoorstel moeten komen. Als stagiair maakte ik de behandeling
van het wetsvoorstel van dichtbij mee. Je duikt de parlementaire stukken in en puzzelt welke (juridische) kanten aan het wetsvoorstel zitten. Het is erg leuk maar in het begin ook zeker spannend, om senatoren inhoudelijk te ondersteunen in hun debat.
Wat me opvalt in de Eerste Kamer is dat de sfeer heel gemoedelijk is en je heel gemakkelijk kennismaakt met de Kamerleden en de organisatie. Daarnaast kan ik niet ontkennen dat de Eerste Kamer een prachtige entourage heeft met prachtige schilderijen en rode tapijten. Mocht je ooit de kans krijgen om extra werkervaring op te doen naast je studie, dan beveel ik je een stage op het Binnenhof zeer aan!