Bijzonder werkbezoek

2d9ca39.jpg


Bijzonder werkbezoek

Voor managers is het van belang voeling te houden met de werkvloer. Je kunt mooie visies, plannen en strategieën bedenken, als medewerkers zich er niet in herkennen of hele andere prioriteiten en/of zorgen hebben, zal de uitvoering moeizaam verlopen. De focus van de sturing beperkt zich dan tot wat in de theorie de  ‘bovenstroom’ wordt genoemd, hoe het hoort en zou moeten. Maar die bovenstroom wordt niet zomaar werkelijkheid. Ook al is iedereen enthousiast, morgen gaat het op de werkvloer toch weer zoals het gaat. We weten uit de organisatieliteratuur dat het geheim van daadwerkelijk veranderen zit in wat er in de ’onderstroom’ gebeurt. Dat heeft allemaal te maken met alles wat de waan van de dag bepaalt: belangen, affiniteiten, overtuigingen, vertrouwde routines, concurrerende prioriteiten, onderlinge verhoudingen, druk van derden etc.*) En dat verandert niet allemaal zo makkelijk in dezelfde gewenste richting. Dit vergt dan ook zeer bewuste aandacht van het management.


Naar mate een organisatie meer lagen kent en jijzelf een hogere managementpositie hebt, wordt het lastiger om voeling met de werkvloer te houden. De communicatie verloopt veelal via de lijn van de teamchefs, afdelingshoofden, projectmanagers e.d. Deze column is niet de plaats voor een organisatieverhandeling over dit op zich interessante thema, maar biedt wel gelegenheid om een concrete ervaring met de lezer op dit punt te delen. 

Ik heb vele jaren bij de gemeentelijke overheid gewerkt, bij grote en kleine gemeenten , veelal in de functie van ( interim)gemeentesecretaris of directeur.  Ik probeerde in mijn agenda als het even kon ruimte in te bouwen om bezoekjes af te leggen bij organisatieonderdelen die ik in mijn dagelijkse praktijk niet veel tegenkwam. Dat werd altijd bijzonder op prijs gesteld en mij gaf het een aardig inkijkje  in wat mensen bezighield. Nog leerzamer was het als ik in de daadwerkelijke uitvoering  kon  ' meelopen'. Zo mocht ik een keer in een grote stad in de avonduren mee op controle met 2 toezichthouders drank en horeca. Ik was onder de indruk van de lokale kennis van de mannen en de soepele omgang met cafébazen en bareigenaren, ook bij kritische boodschappen. Zij kenden die wereld goed en ik leerde die avond ook het nodige over de minder fraaie kanten ervan. Helemaal bijzonder werd het toen zij mij meldden dat zij ook toezicht hielden op de prostitutie en we ter plekke controle gingen uitvoeren bij een nieuwkomer. Ik ben toen ook mee het pand ingegaan want voor de deur blijven wachten in die drukke straat, leek me niet zo’n goed idee. Ook hier weer een vlot gesprek met een uiterst schaars geklede voluptueuze dame die mijn ongemak met de situatie wel in de gaten had. Na een check van de veiligheidsvoorzieningen en controle van de papieren stelde de dame ter afsluiting voor: ' nog even een triootje doen, heren?'. Ik wist niet hoe snel ik buiten moest komen. 

Een bijzonder werkbezoek was het wel.


Jaap Diepeveen
Senior adviseur BMC


*) mooi beschreven in de oratie van Harrie Aardema “Stille Waarden” (2005)