Congres Dorknoper: Asiel in de buurt, hoe regelt de overheid opvang, werk en integratie?

Over dit evenement

Categorie
Congressen & Symposia
Organisator
Congrescommissie 2023/2024
Datum en tijd
26 apr. 2024 11:00 - 18:00
Locatie
House of Connections, Grote Markt 21

Congres Dorknoper: Asiel in de buurt, hoe regelt de overheid opvang, werk en integratie?

Congres Dorknoper 2024: "Asiel in de buurt: hoe regelt de overheid opvang, werk en integratie?"

Op vrijdag 26 april organiseert de studievereniging voor staats-, bestuursrecht en bestuurskunde, J.B.S.V. Dorknoper, haar jaarlijks congres in het House of Connections in Groningen, met dit jaar als onderwerp: “Asiel in de buurt: hoe regelt de overheid opvang werk en integratie ?

Sinds de verkiezingen is het onderwerp asiel eens te meer in de belangstelling komen te staan. Vaak gaat het dan om de opvang van asielzoekers. Decentrale overheden hebben echter meerdere taken als het gaat om asiel. Zo valt ook te denken aan werk en integratie. Tijdens het congres zullen deze verschillende aspecten uitvoerig besproken worden.

Het Dorknopercongres wordt georganiseerd door studenten en trekt altijd een gevarieerd publiek, waaronder studenten, ambtenaren, politici, wetgevingsjuristen, hoogleraren en andere professionals. Hierdoor is het een dag waar publieke vraagstukken uitvoerig geagendeerd en besproken worden.

 

Sprekers


Viola Bex Reimert is Universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en onder andere gespecialiseerd in migratierecht.

Jochem Tolsma is Universitair hoofddocent bij de sectie sociologie aan de Radboud Universiteit. Hij is onder andere gespecialiseerd in segregatie.

Eric van der Burg is staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en is onder meer belast met vreemdelingenzaken en asiel.

- De dag wordt voorgezeten door docent vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Hati Ruigrok

Programma 

11:00-11:15 Inloop
11:15-11:30 Opening door de dagvoorzitter
11:30-12:15 Spreker: Viola Bex-Reimert
12:15-13:15 Workshopronde 1
13:15-14:15 Lunch
14:15-15:00 Spreker: Jochem Tolsma
15:00-16:00 Workshopronde 2
16:00-16:15 Koffiepauze
16:15-17:00 Spreker: Eric van der Burg
17:00-17:10 Afsluiting door de dagvoorzitter
17:10-18:00 Borrel

Sponsoren

Het congres wordt gesponsord door Bout Advocaten en Pro Facto en wordt mede mogelijk gemaakt door het Groninger Universiteitsfonds en de Vereniging voor Bestuurskunde 

 

Workshops 

Tijdens het congres zijn er twee workshoprondes. Een week voorafgaand aan het congres zul je een mail ontvangen waarin je aan kunt geven welke workhop je graag zou willen volgen. Hieronder volgt een overzicht om te helpen bij het maken van een keuze. 

Ronde 1: 

 

  • Gemeente Groningen en opvang: Worsteling of "wir schaffen das..."?

Binnen de gemeente Groningen wonen inmiddels meer dan 1.000 Oekraïense vluchtelingen, 700 asielzoekers en er komen jaarlijks ongeveer 500 statushouders bij. Tijdens deze workshop krijg je een doorkijkje hoe opvang geregeld wordt in Groningen en of ze zich al druk maken over de spreidingswet. Je gaat meedenken met dilemma's waar de gemeente Groningen tegenaan loopt.
Uit een onderzoek bleek dat een gezonde instroom in Nederland de komende de decennia maximaal 70.000 mensen zou mogen bedragen. Hoe kijk jij daar tegenaan en zou dat ook voor Groningen moeten gelden?

 

  • VluchtelingenWerk Nederland: "Een Weg naar Integratie"

De rol van Vluchtelingenwerk Nederland (VWN), en het persoonlijke verhaal van Esref, over zijn ervaringen bij zijn vlucht, zijn aankomst in Nederland en zijn weg naar Integratie.

Door: Esref (ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij VWN, en werkzaam als procesontwerper bij het UWV) en Erna (kwartiermaker en trainer bij VWN)

 

  • Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

De Wi21 heeft als doel alle inburgeringsplichtigen snel en volwaardig te laten meedoen in de Nederlandse maatschappij. Het liefs via betaald werk. Eén van belangrijkste wijzigingen is dat gemeenten de regie hebben gekregen op inburgering vanaf het moment dat het COA de inburgering plichtige aan de gemeente koppelt.

We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met de integratie van nieuwe Nederlanders. Het COA heeft de afgelopen jaren een steeds grotere rol gekregen om asielzoekers en statushouders in een eerder stadium te laten integreren in de Nederlandse samenleving. Door in asielzoekerscentra (azc's) alvast een goede basis te leggen, kunnen statushouders een vliegende start maken als zij naar hun gemeente verhuizen. Dat is uiteindelijk goed voor vluchtelingen en goed voor Nederland.

Het COA streeft naar een situatie waarin bewoners beter en sneller ondersteund worden bij de arbeidsparticipatie. Dit als onderdeel van onze begeleiding, waarbij we willen bereiken dat bewoners regie kunnen nemen op hun nieuwe leven. Werken, het leren van een nieuwe taal, kennis maken met de Nederlandse arbeidsmarkt tijdens het verblijf op het azc's is een eerste kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt.

Er is nu geen landelijke organisatie de specifiek de wettelijke taak heeft om asielzoekers aan het werk te helpen (zoals gemeenten dat wel hebben voor inwoners die vallen onder de Participatiewet). Het COA wil daar verander in brengen, zodat we nog beter kunnen inzetten op 'vroege integratie participatie' zoals bedoeld in de Wi21.

 

Ronde 2: 

  • IOM UN Migration

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is het VN-Agentschap voor migratie. In Nederland werkt de organisatie, in samenwerking met de Nederlandse overheid, het maatschappelijk middenveld, de private sector en natuurlijk migranten zelf aan verschillende onderwerpen, waaronder vrijwillige terugkeer, hervestiging, gezinshereniging, sociale inclusie en beschermingsvraagstukken.

IOM Nederland heeft onderzoek gedaan naar het beweegbare midden, hun perspectieven op migratie, en hoe deze groep mensen effectief kan worden bereikt en betrokken in het gesprek. IOM Nederland heeft verschillende communicatiestrategieën getest tijdens interculturele evenementen, waarbij het midden en migrantengemeenschappen samenkwamen. Daarnaast is de succesvolle online campagne ‘Migratie kleurt je leven’ uitgerold, die veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd. In dit proces hebben we samengewerkt met de Migrant Ambassador Advisory Board (MAAB), die gedurende het hele project adviezen heeft geleverd over de gang van zaken.

Deze workshopsessie zal een overzicht geven van de geleerde lessen en praktische tips geven om, samen met het beweegbare midden, te werken aan genuanceerd debat over migratie in Nederland.

 

  • Bout Advocaten

Deze workshop is gericht op de rol van de gemeente in het migratierecht. Bout Advocaten willen hierbij op een interactieve manier aan de hand van een aantal casussen met de deelnemers in gesprek gaan over de verschillende rollen die de gemeente heeft en hoe daarmee moet worden omgegaan. Bout gaat onder meer in op de wijze van opvang van vluchtelingen, afspraken met het Rijk/COA en vergunningen voor huisvesting van arbeidsmigranten.

 

  • Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND)

Iedereen die naar Nederland wil komen, in Nederland wil wonen of Nederlander wil worden, krijgt met de IND te maken. Tijdens de workshop vertellen procesvertegenwoordigers van de IND je meer over hun dagelijkse werkzaamheden en de complexe zaken waarmee zij te maken krijgen. Aan de hand van een aantal casussen/stellingen leer je hoe je in korte tijd een zaak voorbereidt, hoe je om kan gaan met onverwachte wendingen in de rechtbank en met wat voor dilemma’s je te maken kunt krijgen binnen de functie van procesvertegenwoordiger.

 

Routeinformatie / Parkeren

1. Vanuit Drenthe

Vanuit Drenthe (A28) kunt u het beste de borden "Centrum" volgen. De ringweg wordt op deze manier vermeden. Parkeren kan het beste bij Q-park Rademarkt (Loopafstand 10 minuten)

2. Vanuit Friesland

Vanuit Friesland (A7) kunt u het beste via Leek en Zuidhoren rijden als u de ringweg wil vermijden. Aangezien het congres s'ochtends na de spits begint zou het ook op de ringweg niet al te druk moeten zijn. Parkeren kan het beste bij Q-park Ossenmarkt of Parkeren Forum. (Loopafstand 5 minuten)

3. Met de trein

Het House of Connections ligt midden in het centrum bij de Grote Markt 21. Vanaf het hoofdstation Groningen is dit een kleine 15 minuten lopen.

 

*Disclaimer: Tot drie werkdagen voor het congres kunt u zich kosteloos afmelden.